De participatie atlas : een fantastische ontdekkingsreis langsheen de schatten van participatief werken - Methodiekfabriek; Partons 2.0 (Kortrijk : De Stuyverij)
Deze toolkit werd ontwikkeld door De Stuyverij in navolging van INTERREG Partons 2.0. De Stuyverij maakt co-creatie van onderuit mogelijk in haar Stuyfplekken. Methodiekfabriek, die uit De Stuyverij ontstond bracht deze methodieken binnen in andere contexten. Sommige zijn bestaande methodieken, aangevuld met eigen methodieken maar telkens aangepast aan de context waarin ze gebruikt worden. Tijdens Partons 2.0 werden 25 projecten begeleid door De Stuyverij / Methodiekfabriek, zowel in West-Vlaanderen als in Frankrijk in de grensregio's. Burgers, organisaties en overheden, lokaal en bovenlokaal werden in dit proces samengebracht en gevolgd aan de hand van ateliers of labs, om zo elkaar te inspireren en elkaar te versterken. Op basis van 2 cycli werden de inzichten hieruit samengebracht in een rapport en werd het proces zelf in deze atlas zichtbaar gemaakt om zo meer lokale overheden, organisaties en burgerinitiatieven te inspireren. Of je nu door de volledige atlas gaat of enkele hoofdstukken hebt ontdekt, je bent alvast een stuk dichter bij het organiseren van participatie. Je kan altijd terugvallen op de heldere oefeningen of de inspiratie bij de voorbeelden. Paticipatie, wanneer goed toegepast, is een krachtig middel om meer ‘samen' in onze samenleving of publieke ruimte te brengen.
Keywords: Participatie ; methodieken