Heerlijk helder in de zorg : toolkit : laagdrempelige inclusieve communicatie in de zorgsector - Haesaert, Leen, ....- (Mechelen : Thomas More, 2016)
Toolkit 'Heerlijk Helder in de Zorg' De toolkit 'Heerlijk Helder in de Zorg' (294 blz.) bestaat uit zeven gebruiksvriendelijke boekjes en een handige herkenningswijzer. De boekjes bieden concrete antwoorden op praktische vragen: Hoe herken je als zorgprofessional lage gezondheidsvaardigheden? Hoe houd je een zorggesprek in de consultatieruimte of in de onderzoekskamer laagdrempelig? En een baliegesprek? Een telefonisch contact? Hoe gemakkelijk vindt een patiënt zijn weg in je zorgomgeving? Hoe toegankelijk zijn de gedrukte informatiematerialen? Wat zijn de voornaamste adviezen om mondelinge en schriftelijke zorgcommunicatie toegankelijker te maken? Welke laagdrempelige alternatieven zijn er voor medisch jargon? De toolkit bevat een woordenlijst met heldere alternatieven voor termen in verband met website, onthaal, inschrijving, navigatie, diensten en specialisten, op de afdeling, onderzoeken, ombudsdienst, factuur. Hoe sensibiliseer je zorgmedewerkers over de problematiek van lage gezondheidsvaardigheden? Hoe creëer je draagvlak voor een verbetertraject? Hoe pak je zo'n verbetertraject praktisch aan? Hoe meet je de toegankelijkheid van je zorgcommunicatie? Hoe kun je je communicatie evalueren? Mystery calls, wandelinterviews, checklists ...
Vier op de tien volwassenen zijn onvoldoende of beperkt gezondheidsvaardig. Wat betekent dat? Dat ze niet of niet goed in staat zijn om (betrouwbare) gezondheidsinformatie te vinden, te begrijpen en toe te passen op de eigen situatie. Nog anders gezegd is veertig procent van de volwassen Belgen niet in staat om bijvoorbeeld een doktersadvies correct op te volgen. Een lage 'health literacy' is slecht voor de gezondheid en de portemonnee van de patiënt en brengt voor de zorgstaat extra kosten met zich mee. Een team van de hogeschool Thomas More heeft een toolkit ontwikkeld waarmee zorgverstrekkers lage gezondheidsvaardigheden kunnen herkennen en die praktisch inzicht geeft in misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor een goede gezondheidszorg: laagdrempelige communicatie. De toolkit heet "Heerlijk Helder in de Zorg". 'Laagdrempelig communiceren wordt dé uitdaging voor zorgomgevingen van de toekomst.'
Bestaat uit 7 boekjes