Economie : en wat het alledaagse leven ons daarover leert - Haeck, Bart, ....- (Kalmthout : Pelckmans, 2021)
Na de Eerste Wereldoorlog kon je in Duitsland 1 ei kopen voor hetzelfde bedrag als waarmee je vijf jaar eerder 500 miljard eieren kocht. Vóór Wall Street en Euronext was de beurs een Brugse herberg waar handelaars verzamelden. En economische modellen zijn als een wegenkaart: niet alles staat erop, om net het belangrijkste te beklemtonen. Wat leert de schijnbaar perfecte harmonie van een zingend concertpubliek ons over de markt? Waarom hebben landen met een hamburgerrestaurant van McDonald's elkaar nog nooit de oorlog verklaard? Waarom blijven we dat ongemakkelijke azertyklavier gebruiken? En hoe blunderde het puriteinse Sony door geen porno toe te laten op zijn Betamax-videocassettes? Economie gaat over hoe iedereen de wereld van geld, werk en bedrijven eigenlijk al snapt, omdat hij de wereld van de alledaagse dingen kent. Aan de hand van toegankelijke anekdotes rond wat we dagelijks om ons heen zien, toont Bart Haeck dat economie niet iets abstracts, iets moeilijks, of ‘iets met cijfers' is. We leven er middenin, iedere dag opnieuw. Bart Haeck is politiek commentaarschrijver voor De Tijd, wat hem dagelijks op het kruispunt brengt van politiek en economie.