Beter bij de les : Training in executieve functies - van der Donk, Marthe, 1986-; Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam; De Bascule; Tjeen-Kalf, Ariane, ....-; Hiemstra-Beernink, Anne-Claire, ....- (Houten : LannooCampus, 2016)
Beter bij de les is bedoeld voor kinderen op de basisschool vanaf 8 jaar en bestaat uit een Werkboek, een Handleiding en Trainersmateriaal en luisterbestanden. Om te leren werken met Beter bij de Les worden opleidingen georganiseerd. Kinderen met ADHD en/of leerproblemen hebben op school vaak problemen met het werkgeheugen, plannen en controleren: dat worden ook wel 'executieve functies' genoemd, de regelfuncties van het brein. Deze functies spelen een cruciale rol bij het leren en zijn dan ook voorspellend voor leerprestaties. Met de training van Beter bij de les krijgen kinderen op school meer inzicht in hun leergedrag. Het kind wordt getraind om naar het eigen functioneren te kijken, zodat het zichzelf uiteindelijk zo veel mogelijk zelfstandig kan bijsturen. Naast het aanleren van leerstrategieën ten aanzien van aandacht, planning, werkgeheugen, doel- en taakgericht gedrag en metacognitie, wordt ook het werkgeheugen getraind met de oefeningen. Beter bij de les is bedoeld voor kinderen op de basisschool vanaf 8 jaar en bestaat uit een: - Werkboek - Handleiding en - Trainingsmateriaal en luisterbestanden. De leerkracht wordt actief betrokken bij de training en krijgt hierdoor meer inzicht in het leergedrag van de leerling dat ontstaat door executieve functieproblemen. Hierdoor kan de leerkracht eerder doelgericht ingrijpen en de juiste ondersteuning bieden. Kinderen werken onder begeleiding van een Beter bij de les-coach. Het materiaal is ontwikkeld door een projectteam van de Bascule, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum (AMC) en is bewezen effectief.
In kast didactisch materiaal
Keywords: Executieve functies; Educatieve spellen; Gezelschapsspellen