Data als succesfactor : Business Intelligence en datawarehousing - Verhagen, Karien, ....-; van der Linden, Paul, ....- (Amsterdam : Pearson Benelux, 2020)
We leven in een digitale wereld en de brandstof voor de digitale wereld is data. Data als succesfactor geeft aan hoe je de groeiende stroom data binnen organisaties kunt organiseren, er kennis en informatie uit kunt verkrijgen en die in de praktijk kunt toepassen. Daarbij spelen nieuwe technologieën en begrippen een belangrijke rol: Analytics, Artificial Intelligence, Machine Learning, Deep Learning, Data Lakes, Data Labs, Hadoop en Map/Reduce. In deze nieuwe editie (voorheen Business Intelligence en datawarehousing) wordt de techniek gerelateerd aan het doel: processturing. Stuurprocessen zijn het uitgangspunt voor het ontwerp van de Business Intelligence (BI)-omgeving. Deze omvat de datawarehouse- en Data Lake-infrastructuur met de typische datamodellen en gegevensstromen. BI vereist ook een specifieke projectaanpak, een organisatieonderdeel voor het dynamische beheer, data governance, alignment en kwaliteitsbeheer. BI-experts leren om te gaan met tegengestelde belangen, uiteenlopende verwachtingen, scope creep, privacywetgeving en ethische vraagstukken. Dit toegankelijk geschreven boek besteedt aandacht aan alle bovengenoemde aspecten en bevat veel praktijkvoorbeelden die de problematiek rond BI en datawarehousing inzichtelijk maken. Elk hoofdstuk bevat vragen en opdrachten waarmee kennis getoetst kan worden.
Keywords: Datawarehousing; Informatietechnologie