Stress bij werkende moeders : gezondheidsbevorderend project - Khatrishvili, Anna, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen. Departement Professionele Bachelors Brugge. Toegepaste gezondheidswetenschappen (Brugge : Howest, Departement Professionele Bachelors, 2021)
In dit gezondheidsbevorderend project wordt onderzocht wat de oorzaken zijn van stress bij werkende moeders. Stress is het gevoel van spanning dat optreedt wanneer men zichzelf niet meer in staat ziet om de eigen waargenomen eisen of van de omgeving te vervullen. Wanneer werk en privé gecombineerd worden, kan er een grote druk ontstaan. Als gevolg kan men fysieke, mentale en sociale klachten ervaren. Om een gepaste interventie te ontwikkelen werd er een literatuurstudie en praktijkgericht onderzoek uitgevoerd. Aan de hand van de verkregen antwoorden uit het kwantitatief onderzoek, met een bereik van 55 moeders, werd gekeken op welke determinanten moeten ingespeeld worden. De belangrijkste determinanten bleken: bewustzijn, eigen-effectiviteit, subjectieve norm en sociale steun te zijn. Daarnaast is de behoefte aan een betere balans tussen de energienemers en energiegevers hoog. Op basis van de resultaten werd er, in samenwerking met VIVA-SVV, een online praatgroep voor moeders ontwikkeld. In deze interventie werden verschillende onderwerpen op een interactieve manier besproken die een mogelijke invloed hebben op het ervaren van emotionele arbeid. Emotionele arbeid staat voor alle onzichtbare taken die worden verricht in het gezin en het huishouden, wat één van de grootste oorzaken is voor het ervaren van stress. Het doel van deze praatgroep was dat de moeders zich in staat voelen om een beter evenwicht te creëren tussen wat hun energie afneemt en wat hen energie geeft. Door op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te gaan, konden de moeders elkaar nieuwe inzichten geven hoe bepaalde zaken kunnen aangepakt worden. De bedoeling was ook dat de moeders herkenbaarheid en steun vonden bij elkaar. Het was belangrijk dat er een bewustzijn wordt gecreëerd over het feit dat vrouwen niet altijd 100% paraat moeten staan en zichzelf ook op de eerste plaats mogen zetten.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: brugge.bib@howest.be
Eindwerk toegepaste gezondheidswetenschappen