Depressie voorkomen bij hogeschoolstudenten : waarop moet er worden ingespreeld om depressie te voorkomen bij hogeschoolstudenten, campussen howest? - Accoe, Ulrike, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen. Departement Professionele Bachelors Brugge. Toegepaste gezondheidswetenschappen (Brugge : Howest, Departement Professionele Bachelors, 2021)
Dit gezondheidsbevorderend project werkt uitgewerkt in samenwerking met de studentenvoorzieningen Howest, Stuvo. Het thema van dit project is depressie bij hogeschoolstudenten vanaf 18 jaar voorkomen. Het uiteindelijke doel van dit project is het uitwerken van een beroepsproduct op maat van de studenten om depressie of depressieve gevoelens te voorkomen. De depressieve stemmingsstoornis is een fenomeen dat op grote schaal voorkomt, ook bij studenten aan de hogeschool. Er wordt gesproken van een depressieve stemmingsstoornis wanneer een persoon voldoet aan de DSM-V criteria voor een depressie. Depressieve gevoelens kunnen ook voorkomen zonder dat er effectief sprake is van een depressieve stoornis. Hier moet er vroegtijdig op ingespeeld worden om erger te voorkomen. Eén op de vijf studenten heeft last van depressieve gevoelens (To, 2020). Het ervaren van deze gevoelens kunnen een grote impact nalaten op de kwaliteit van leven zoals het aanzetten tot alcohol- of druggebruik, het consumeren van veel ongezonde voeding of juist onvoldoende eten, zich sociaal isoleren enzovoort (Alcohol Hulp, 2016; Vlaams Instituut Gezond Leven, 2018; Novotney, 2019). De literatuur omtrent depressie is voltallig aanwezig en werd onderzocht voor dit gezondheidsbevorderend project. Daarnaast werd er een kwantitatief onderzoek uitgevoerd om ontbrekende inzichten te bekomen en een concreet beeld te schetsen over de aanwezigheid van depressieve gevoelens bij Howest studenten.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: brugge.bib@howest.be
Eindwerk toegepaste gezondheidswetenschappen