Pop-up speelpleinen : het ontwikkelen van pop-up speel- en beweegprikkels door lokale besturen die lagere schoolkinderen aanzetten tot bewegen - Ruts, Josefien, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen. Departement Professionele Bachelors Brugge. Toegepaste gezondheidswetenschappen (Brugge : Howest, Departement Professionele Bachelors, 2021)
Mensen zijn ontwikkeld om te bewegen en actief te zijn. Een paar generaties geleden waren we veel actiever dan nu (Nike, 2012). Volgens een onderzoek van Vlaams Instituut Gezond Leven uit 2018 brengen lagere schoolkinderen gemiddeld 6 tot 9,5 uur per dag zittend door. In 2019 heeft Volksgezondheidenzorg aangetoond dat slechts 55,9% van de lagere schoolkinderen de vooropgestelde beweegrichtlijnen haalt. Lagere schoolkinderen bewegen dus te weinig en zitten te veel stil. Dat heeft negatieve gevolgen op de fysieke, mentale en sociale gezondheid van de kinderen. Daarom is het belangrijk hier iets aan te doen en kinderen aan te zetten om meer te bewegen. Spelen is voor kinderen een aangeboren manier van communiceren en leren (Danenberg, Doumpa, & Karssenberg, 2018). Bovendien spelen lagere schoolkinderen graag buiten en is het een goede manier om meer te bewegen en fysiek actief te zijn. Het is dus een meerwaarde om bij deze doelgroep in te zetten op buiten spelen. In dit gezondheidsbevorderend project werd er een literatuuronderzoek gedaan over het gedrag van kinderen op vlak van fysieke activiteit. Er werd ook gekeken naar de persoonlijke determinanten die hierbij een rol spelen en naar de invloed van de ouders en de omgeving op de kinderen. Daarnaast werd een kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Er werden 5 interviews afgenomen bij personen uit verschillende steden die ervaring hebben met pop-up speelpleinen en 3 interviews werden afgenomen bij relevante actoren in Brugge wanneer het gaat over speelvoorzieningen.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: brugge.bib@howest.be
Eindwerk toegepaste gezondheidswetenschappen