Motiveren zonder controleren : aan de slag met de zelfdeterminatietheorie op de werkvloer! - Van den Broeck, Anja, ....-; Hermina Van Coillie, ....- (Brugge : Die Keure, 2021)
Lijken je medewerkers te weinig gemotiveerd? Voor hun dagelijkse werk, voor die organisatieverandering, voor een groot project ...? Of kan je zelf wel een motivatieboost gebruiken? Wanneer lukt het je niet om anderen en jezelf op het werk te motiveren? Schiet de bonus tekort en is het moeilijk om de juiste feedback te geven? Dit boek vertelt leidinggevenden, managers, bedrijfsleiders, hr-medewerkers, preventieadviseurs en iedereen die beter en efficiënter wil motiveren, meer over de ZelfDeterminatieTheorie (ZDT) van Deci en Ryan. Deze theorie werd ontwikkeld op basis van jarenlang, wereldwijd, wetenschappelijk onderzoek. Maar ZDT spreekt vooral aan omdat het een praktisch bruikbare theorie is: je kan ermee aan de slag om je team en de hele organisatie niet alleen 'meer', maar vooral ook 'beter' te motiveren. ZDT focust op een kwalitatief hoogstaande vorm van motivatie. Ze doorprikt bijvoorbeeld de mythe dat intrinsieke motivatie altijd de beste vorm van motivatie is en stelt een handig ABC van motivatie voorop. Op basis van deze principes en aan de hand van oefeningen en voorbeelden uit de praktijk komt een hele set van tools aan bod die je op weg zetten om anderen en jezelf op het werk te motiveren – en niet zomaar motiveren, maar zonder te controleren. Zo voelen medewerkers zich een pak beter in hun vel, is er minder kans op stress, burn-out en turn-over en zullen ze beter presteren. En dat zorgt voor een boost voor de medewerkers én de organisatie! - Arbeidstevredenheid ; Arbeids- en organisatiepsychologie ;Arbeidsmotivatie ; Welzijn op het werk