Leerboek gerontologie - Van Velthoven Geerts, Jan, ....- (Oud Turnhout : Gompel&Svacina, 2021)
De manier waarop we ouder worden hangt af van verscheidene factoren, zoals levensloop, historische en maatschappelijk context, voeding en beweging. Dat maakt de groep ‘oudere volwassenen' in onze samenleving zeer divers en moeilijk te definiëren. Ze zijn divers qua leeftijd, gezinssamenstelling, opleiding, digitale vaardigheden, enz. Bovendien omvat de term ‘oudere volwassenen' eigenlijk vier generaties, onder wie zowel de honderdjarige wordt gerekend als de zestiger die de actiefste jaren van zijn leven beleeft. Dit boek geeft een inkijk in het proces van ouder worden, in het leven van oudere volwassenen en hoe de samenleving omgaat met de vergrijzing. Wat is ouder worden precies? Wat gebeurt er met het lichaam? Wat zijn de psychologische uitdagingen? En hoe ga je er het best mee om? Het Leerboek Gerontologie behandelt niet alleen de uitdagingen van de oudere volwassenen zelf, maar bespreekt ook de beleidsinstrumenten en voorzieningen om gezond ouder worden te ondersteunen en de zorg voor ouderen kwalitatief uit te bouwen.
Keywords: Gerontologie; Ouder worden