Ono : Toolbox. (Kortrijk : Howest)
ONO helpt outputgericht te denken ONO stimuleert teams om eerst te focussen op de doelen waarrond het project wordt opgezet, alsook vast te zetten hoe de leerlingen kunnen aantonen dat ze de vooropgestelde doelen beheersen. Pas daarna wordt bepaald welke leerinhouden en leeractiviteiten ingezet worden om de vooropgestelde doelen te bereiken. Deze methodiek, ook wel 'backward design' genoemd, helpt teams om outputgericht te denken. Er wordt dus vooral gefocust op “wat de leerling moeten kennen en wat we daarom aanbieden” in plaats van “wat willen we de leerling aanbieden”. In dit laatste geval kan de relatie tot de leerdoelen of de leeruitkomst vervagen.
ONO, bevordert communicatie Om een krachtige leeromgeving te creëren wordt best samengewerkt met een interdisciplinair team. Zo krijgt men een beter zicht op de kennis en vaardigheden waarover de leerlingen reeds beschikken en kunnen er makkelijker verbanden gelegd worden tussen de verschillende disciplines. Deze gedeelde verantwoordelijkheid bij het bedenken en voorbereiden van projecten resulteert tot unieke, didactisch goed onderbouwde projecten. Door de sterke visualisatie van de verschillende stappen helpt ONO om op een efficiënte manier te communiceren, constructief te discussiëren en beslissingen te nemen.
ONO, kort voor ‘Onderzoek en Ontwerp', helpt leerkrachtenteams om op een eenvoudige manier projecten te bedenken, organiseren en faciliteren op maat van de leerlingen. Deze tool is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de opleiding Industrieel Productontwerpen en de lerarenopleiding van de Howest.
ONO, stimuleert zelfgestuurd leren ONO biedt leerkrachten handvatten om de leerlingen te laten groeien in onderzoekend- en ontwerpend leren. De tool zet leerkrachten aan om bewust na te denken waar leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen en waar er nood is aan sturing. Door op cruciale momenten een leerstrategie aan te brengen én gebruik te maken van hints en modeling wordt het gevoel van competentie en autonomie gestimuleerd. Waar mogelijk worden leerlingen aangemoedigd, om binnen een veilige leeromgeving, zelfstandig aan de slag te gaan. Wat niet impliceert dat de begeleiding van de leerkracht afneemt, enkel de rol verandert.
In de toolbox 'ONO' vind je volgende zaken terug: een handleiding 68 magnetische kaartjes (doel-en actiekaarten), een magnetische musketon die je helpt om na te denken over de mate van autonomie (van begeleid tot zelfstandig), een inspiratieboekje 'technieken', post-its. De toolbox kan besteld worden via de webshop van het Industrial Design center.