Het tienerbrein : over de adolescent tussen biologie en omgeving - Jolles, Jelle, ....- (Amsterdam : AUP, 2019)
De auteur is een formidabel kenner van het onderwerp waarover hij schreef. Als neurowetenschapper en neuropsycholoog, met ook duidelijk fascinatie en begrip voor jonge mensen, over wie hij ergens stelt: 'Tot z'n 25ste jaar is de mens: werk in uitvoering.' In zeven hoofdstukken gaat hij daar diep op in, waarbij hij meerdere malen zegt hoe belangrijk achtergrond – het biologische proces wordt beïnvloed door de omgeving –, aangeboren nieuwsgierigheid en begeleiding zijn voor de ontwikkeling van een tiener/adolescent. Hij gebruikt in dit boek eenvoudige taal met de bedoeling het toegankelijk te houden voor iedereen die met tieners/adolescenten te maken heeft. Het dikke boek is prettig leesbaar, heeft aardige illustraties en achterin gegevens over de achtergronden, de studies, andere publicaties en collegae van de schrijver en uiteraard een register.
Neuropsychologische visie op de ontwikkeling van jongeren, met adviezen aan ouders.