Hoop doet leven : de 113Online suicide survival guide - Mokkenstorm, Jan, ....- (Amsterdam : Boom, 2017)
Op het eerste gezicht een nuttig en handzaam boek, geschreven door iemand van de 113Online, een hulpgroep van mensen die zelfdoding willen voorkomen waar mogelijk. Overwegend eenvoudig taalgebruik, korte hoofdstukken en adviezen te over. Voor hulpverleners, coaches, artsen, familieleden, vrienden, kortom voor de omgeving van iemand die aan suïcide toe is (dat laat merken of misschien zelfs uitspreekt) een geschikte handleiding om eventueel te kunnen helpen. De inhoud gaat van zelfmoordgedachten en gevoelens, wanhoop, hulp zoeken, veiligheid, hoe iemand te helpen te overleven tot tientallen adviezen, vooral ondergebracht in het hoofdstuk 'Gereedschapskist'. Alleen: het boek wordt ook aanbevolen voor de potentiële zelfdoder en dat lijkt irreëel: hij/zij gaat echt niet eerst aandachtig dit boek lezen voor hij/zij het ultieme besluit neemt! Voor de meelevende omgeving van een dreigende zelfdoder; niet voor de patiënt zelf.
Hulpboek voor familie en kennissen van mensen die een zelfdoding overwegen, om dit te voorkomen.