Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren : individuele en gezinsbehandeling - Meerdinkveldboom, Jan, ....-; Kerkhof, Ad, ....-; Rood, Ineke, ....- (Amsterdam : Boom, 2019)
Jaarlijks sterven er gemiddeld tussen de 120 en 140 mensen onder de 25 jaar aan zelfdoding. Bovendien hebben zo'n 3000 jongeren medische hulp nodig na eenpoging tot zelfdoding. Hoeveel jongeren daarnaast vertwijfeld langs het spoor staan om ten slotte toch maar huiswaarts te keren, of eindeloos piekeren over zelfdoding, is onbekend. Duidelijk is dat (de dreiging van) suïcide een grote impact heeft op de jongeren zelf, hun ouders, familie, vrienden, klasgenoten en leerkrachten. In het Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren wordt helder uiteengezet hoe deze jongeren behandeld moeten worden. Daarbij steunt dit boek op twee belangrijke pijlers: kennis van de suïcidale ontwikkeling bij jongeren en de context van het gezin. In deze herziene editie gaan de auteurs uitgebreider in op specifieke groepen jongeren, namelijk die met autisme, jongeren uit de LHTBI-gemeenschap en minderbegaafde jongeren. Tevens is er aandacht voor de lastige diagnostiek van depressies op jonge leeftijd, de psychotherapie van suïcidale jongeren en de opvang na een suïcidepoging. Het boek is toegankelijk geschreven en geschikt voor hulpverleners in alle geledingen: voor onderwijzers, studentpsychologen, POH'ers en huisartsen, medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming en jongerenwerkers van gemeenten.