Mythen over zelfmoord - De Beurs, Derek, ....- (Amsterdam : Boom, 2020)
Onderzoek waarin hardnekkige mythen over zelfdoding bevestigd of ontkracht worden. - Vorig jaar verschenen het uitstekende 'Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren' (derde druk, 2019)* door Jan Meerdinkveldboom, Ad Kerkhof en Ineke Rooden en het 'Handboek suïcidaal gedrag' (2007), mede door de huidige auteur. Hij is inmiddels hoofd onderzoek op dit gebied bij het Trimbos Instituut geworden. Omdat er veel mythen rond zelfmoord bestaan, heeft hij naar de wetenschappelijke bewijzen daarvoor gezocht. Gedegen maar toch heel goed leesbaar ontkracht hij veel hardnekkige ideeën. Zoals dat vragen naar suïcidale gedachten geen negatief effect heeft; dat er rond de feestdagen niet meer suïcides zijn dan anders; wel is er een seizoenspatroon, niet in het najaar maar vooral in de lente. Dat iemand die aan zelfmoord denkt ook echt dood wil, is een mythe. Ook over de invloed van de media, familiaire aspecten van zelfmoord, genderverschillen, invloed van economische crises enzovoort. Een zeer nuttig boek om aan te zetten om juist wel over zelfmoordideeën te praten in plaats van dat te vermijden en om mythes daarover te ontkrachten. © NBD Biblion