Activeer je nervus vagus : een revolutionair antwoord op stress- en angstklachten, trauma en een verminderde immuniteit - Swinnen, Luc, ....- (Tielt : Lannoo, 2021)
Lange tijd zochten we het antwoord op stress- en angstklachten in onze hersenen. Recent onderzoek toont dat we verder moeten kijken dan dat. Cruciaal is de nervus vagus (de 'zwervende hersenzenuw'), die door je hele lijf loopt en contact heeft met al je organen. Geen wonder dat je stress en angst in je hele lijf kunt voelen. Het goede nieuws is: je kunt via diezelfde nervus vagus ook positieve boodschappen aan je lijf geven. Verbinding maken met anderen is daarvoor cruciaal. Dit inzicht ligt aan de basis van de baanbrekende polyvagaaltheorie van de Amerikaanse neuropsychiater Stephen W. Porges. Stressexpert Luc Swinnen vertaalt zijn inzichten naar heel concrete handvatten die de nervus vagus positief stimuleren. Zo kun je stap voor stap je veerkracht versterken en stressgerelateerde klachten een halt toeroepen.
Swinnen is een Vlaamse (verzekerings)arts die zich al decennia met stress bezig houdt. In 2020 schreef hij 'Rust voor je brein'* waarin hij uitlegt dat overprikkeling van de hersenen tot stress en burn-out leidt. Hij onderscheidt een online en offline stand van de hersenen. Het huidige boek ziet hij als een vervolg op het vorige. Hij onderscheidt het sympatische en het parasympatische zenuwstelsel met in dat laatste een dorsale en ventrale vaguszenuw. Met deze aanname is destijds de polyvagaaltheorie en -therapie ontwikkeld door Stephen Porges en zijn collega Deb Dana. Deze hebben daar zeer uitvoerig over geschreven in minstens vijf recente boeken (uitgeverij Mens!). In het boek van Swinnen wordt dit eigenlijk beknopt herhaald. Hij geeft een serie oefeningen en adviezen hoe de wisselwerking tussen deze drie systemen positief beïnvloed kan worden. Een zelfhulpboek voor stress dat grotendeels berust op de deels omstreden polyvagaaltheorie van Porges. Met schema's, literatuuropgave en register. © NBD Biblion