Leren en onderwijzen : inleiding tot de algemene didactiek. - Standaert, Roger, 1945-; Troch, Firmin, ....-; Peeters, Inge, ....-; Stroobants, Ilse, ....- (Leuven : Acco, 2021)
Gids voor de lesvoorbereiding en het lesgeven ten dienste van alle onderwijsopleidingen.
Het beproefde model van Glaser-van Gelder volgend zijn achtereenvolgens rond de leersituatie de componenten behandeld zoals doelstellingen, beginsituatie, leerinhouden, didactische werkvormen, media en evaluatie. Leren en onderwijzen zijn processen voor de directe lesvoorbereiding van belang. Daarom geeft de inleiding naast de fasen van motivatie, leren en controle ook vragenderwijs practische richtlijnen. Nog verder de samenhang benadrukkend tussen leren en onderwijzen, zijn, vergelijkend met de vorige druk, verschillende verbeteringen aangebracht. Het belangrijkste hoofdstuk doelstellingen is flink omgewerkt, daarbij is het hoofdstuk over adaptief-selectief onderwijs nieuw, terwijl het onderwerp evaluatie grondig is herzien. Op vele andere plaatsen zijn de uitwerking in voorbeelden en de meer accurate formulering een kwalitatieve verbetering. De literatuurlijst in 4 moeilijkheidsgraden en een zaakregister sluiten deze zeer waardevolle handleiding voor de praktijk van lesvoorbereiden en lesgeven af.
Keywords: Didactiek