Tussen mensen : contextueel denken over relaties, familie en samenleving - Nuyts, Annie, ....-; Sels, Lieve, ....- (Leuven : LannooCampus, 2020)
Dit boek richt zich op de 'omgeving' van de mens – ouders, familie, vrienden, collega's etc. Allen spelen een wezenlijke rol bij de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Een wisselwerking die juist ook van belang is om problemen op te lossen. Deze contextuele gedachte wordt gehanteerd in de hulpverlening bij de GGZ, maar ook steeds meer daarbuiten. De basisgedacht van dit boek is gebaseerd op het gedachtegoed van Boszormenyi-Nagy (Hongaars-Amerikaanse psychiater, 1920-2007), op zijn ideeën over rechtvaardigheid, betrouwbaarheid en wederkerigheid. Vanuit vijf invalshoeken beschreef hij hoe de verschillende facetten van de relationele werkelijkheid op elkaar ingrijpen. De invalshoeken zijn de feiten, de psychologie, de interactie, de relationele ethiek en het ontische (uit de filosofische zijnsleer: 'ik ben... niet zonder de ander'). Zij kleuren het samenleven. Het boek geeft informatie over de werking van die 'omgeving', aangevuld met interviews met experts en concrete verhalen uit de praktijk van de schrijfsters. Duidelijk verhaal, maar enige kennis van psychologie is wel handig. Vooral voor wie inzicht wil krijgen in wat men kan doen voor mensen met problemen in de eigen omgeving. De schrijfsters zijn contextueel psychotherapeute en docente c.q. supervisor.
Analyse van de invloed van de omgeving op de psychische ontwikkeling van de mens.