Van contextuele theorie naar praktijk - Van der Meiden, Jaap, ....- (Bussum : Coutinho, 2020)
Basis van dit boek is het promotieonderzoek van de auteur naar de relevantie en toepasbaarheid van de contextuele theorie voor de hulpverlening. De hoofdstukken bevatten achtereenvolgens een inleiding op de contextuele benadering: haar ontwikkeling en grondlegger, de verspreiding van het gedachtengoed en de wetenschappelijke context; een uitgebreide beschrijving van de contextuele theorie; een introductie van een model voor het gebruik van de contextuele benadering in de contextuele hulpverlening of andere werkvelden; beschrijving hoe de contextuele benadering toegepast kan worden in het sociaal werk; aandacht voor kritieken op de contextuele benadering, maar ook welke kansen en mogelijkheden deze benadering heeft; ontwikkelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg met de conceptuele benadering. De publicatie richt zich op therapeuten, sociaal werkers, jeugdhulpverleners, leerkrachten, verpleegkundigen en op andere professionele werkers in de hulpverlening. Auteur Jaap van der Meiden is onder meer systeem- en contextueel therapeut en docent aan de Christelijke Hogeschool in Ede. Via de website van de uitgever is aanvullend online materiaal beschikbaar. Met verklarende begrippenlijst, bronnenoverzicht en een register.
Uitleg over de contextuele therapie en de praktische toepasbaarheid daarvan voor de hulpverlening.