Traumasporen : het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen - Van der Kolk, Bessel, ....- (Eeserveen : Uitgeverij Mens!, 2021)
Het begrip psychotrauma wordt te pas en te onpas gebruikt. Nu is er eindelijk een zeer uitvoerig en fundamenteel boek. Deze van oorsprong Nederlandse psychiater (1943) is sinds zijn jeugd in de Verenigde Staten en stond aan de wieg van de behandeling van psychische gevolgen bij Vietnamveteranen. Sindsdien is hij een van de wereldleiders op het gebied van onderzoek en behandeling van PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom). Hij weeft moeiteloos klinische observaties, historische achtergronden, wetenschappelijke studies en persoonlijke ervaringen aan elkaar. Met name laat hij zien hoe de gevolgen van heftige psychische stress in de hersenen aan te tonen zijn en hoe behandelwijzen resultaat kunnen hebben. Het dikke boek leest vlot maar is één geheel, zodat selectief lezen niet zinvol is. Met register en voor Nederland en Vlaanderen aangepaste informatiebronnen en literatuur. Geschikt voor zowel hulpverleners als serieus geïnteresseerde patiënten. Zeer informatief en beter dan veel eerdere boeken over psychotrauma's en PTSS.
Monografie over een nieuwe aanpak van mensen met psychotrauma's en PTSS.