Met elkaar-voor elkaar : de kunst van het samenleven in crisistijd - Loobuyck, Patrick, 1974- (Kalmthout : Pelckmans, 2021)
Een crisissituatie maakt er het samenleven niet gemakkelijker op. Of de dreiging nu van terreur, migratie, racisme of klimaat komt, telkens worden we uitgedaagd om over de betekenis van vrijheid, democratie, burgerzin en solidariteit na te denken. De coronacrisis was voor Patrick Loobuyck een aanleiding om dit opnieuw te doen. Dat is nodig want deze crisis zal wellicht niet de laatste zijn. Toegankelijk en genuanceerd legt hij haarfijn uit wat er op het spel staat. Zijn analyses zijn doorspekt met interessante filosofische uitstapjes, eigen ervaringen en herkenbare anekdotes. Wat in normale tijden vanzelfsprekend is, komt in een crisistijd in alle scherpte op de agenda te staan. Ons democratisch samenlevingsmodel wordt uitgedaagd en we beseffen hoezeer we van elkaar afhankelijk zijn. De corona-inspanning was eigenlijk een grote oefening in wederkerigheid en solidariteit. We deden het uiteindelijk voor elkaar, maar noodzakelijk ook met elkaar. Iedereen draagt een steentje bij. Die solidariteit was soms lastig vol te houden, maar het was tegelijk het enige waar we ons aan konden optrekken. Met elkaar – Voor elkaar is een bedachtzame analyse van een vaak erg onrustige periode.
Keywords: Maatschappelijke problemen; Maatschappij ; crisis