HealthLi Buurtkompas : een methodiek om buurtgericht gezondheidsvaardigheden te versterken in de eerste lijn - Coussement, J., ....-; Baldewijns, K., ....-; Haesaert, L., ....- (Brussel : Politeia, 2021)
Ongeveer 33 tot 40% van de Belgen beschikt over te weinig gezondheidsvaardigheden om gezond te leven. Niet alleen individuele factoren zoals opleiding, taalkennis, ziekte en emoties hebben een impact op deze vaardigheden, maar bijvoorbeeld ook de geletterdheidseisen van de zorgomgeving zoals het medisch jargon, de gespreksstijl en -tijd. Eerstelijnsactoren zoals lokale besturen, welzijns- en zorgorganisaties en patiëntenverenigingen kunnen dus heel wat betekenen in het versterken van gezondheidsvaardigheden. Maar hoe begin je hier nu aan? Hiervoor schreef de Thomas More Hogeschool op basis van een project de methodiek ‘HealthLi Buurtkompas' uit. Deze methodiek beschrijft hoe je met een omgevingsanalyse kwetsbare groepen kunt detecteren en hun noden in kaart kunt brengen. Dit helpt je om keuzes te maken: voor welke doelgroep en/of welk thema is het wenselijk om een ondersteuningsvorm uit te werken om gezondheidsvaardigheden te versterken? Verder in het boek vind je de stappen om in cocreatie met de gekozen doelgroep, ervaringsdeskundigen en experten tot een ondersteuningspakket te komen.