Kansen voor kleuters : basisboek voor Go!ed kleuteronderwijs - Go! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap, ....- (Brussel : Politeia, 2021)
In het GO! kleuteronderwijs bieden we kinderen alle kansen om ‘groot te groeien' in hoofd, hart en handen. GO! professionals maken dagelijks werk van samen leren samenleven en bieden elke kleuter het beste onderwijs. In dit basisboek beschrijven we hoe het kleuterteam kwalitatief de ontwikkeling van alle kleuters stimuleert door van de klas en school een rijke leer- en leefomgeving te maken, een doelgericht aanbod te voorzien dat zich naar de totale persoonsontwikkeling richt, de kleuters gericht te begeleiden en hun ontwikkeling breed op te volgen. We staan ook kort stil bij hoe het kleuterteam een sterke visie op GO!ed kleuteronderwijs kan uitwerken. Met dit basisboek bieden we een spiegel om te reflecteren over de dagelijkse inspanningen die onderwijsprofessionals leveren om kleuters alle kansen te geven. We reiken een inspiratiebron aan met tips voor de kleuterpraktijk: het inrichten van de klas, werken met routines en thema's, kracht halen uit de diversiteit van de klasgroep, werken met de GO! Planner, evaluatiemethodieken, een vlotte overgang naar het eerste leerjaar … Deze publicatie richt zich naar iedereen die kleuters in een GO! basisschool helpt ‘groot groeien'. Ook studenten van de lerarenopleiding, lerarenopleiders, nascholers en iedereen met interesse voor het kleuteronderwijs vinden in deze publicatie het antwoord op de vraag naar hoe het GO! het ‘hart van het Referentiekader voor OnderwijsKwaliteit', namelijk ‘ontwikkeling stimuleren', concreet invult.