Sterk in STEM : inspiratiegids voor het lager onderwijs - Van De Keere, Kristof, ....-; Neyrynck, Geert, ....- (Leuven : Acco, 2020)
Inspiratiegids om STEM (Science, Technology, Engineering & Mathemathics) een duurzame plek geven in het basisonderwijs, met aandacht voor zowel theorie als praktijk. - STEM (Science, Technology, Engineering & Mathemathics) een duurzame plek geven in het basisonderwijs van alledag – hoe doe je dat? In deze inspiratiegids wordt de professional een veelheid van modellen, concepten, concrete activiteiten, websites en conceptcartoons aangereikt, waar die meteen mee aan de slag kan. Leidend is het didactische PK-model – met als pijlers: betekenisvolle context, denk- en doevragen, systematisch proces en reflectie en interactie. Kerncomponenten (tien gedragsindicatoren) zijn o.a. verwonderen, ruimer kijken, voorspellen en plannen. Het is beide auteurs gelukt om in begrijpelijke taal de vertaling te maken van theorie naar praktijk – op zo'n meeslepende wijze dat ‘je alleen nog maar wilt beginnen om onderwijs STEM-mig in te richten en vorm te geven'. Iedereen STEM-geletterd – startend vanuit een ‘big idea', ingebed in betekenisvolle context en actie en gebruikmakend van domeinoverstijgende strategieën, exploratie en onderzoek ‘problems (klein en groot) te solven'. Verplichte kost voor professionals in onderwijs en opvang!