Contextuele counseling in de praktijk : het risico nemen opnieuw te geven - Heyndrickx, Paul, ....- (Antwerpen : Garant, 2020)
Een counselor is een professioneel psychosociaal hulpverlener met een hulpverlenende, begeleidende of opvoedkundige opdracht. Hij heeft binnen zijn mandaat bijzondere aandacht voor het psychische en relationele welzijn van zijn cliënten. Daartoe zal hij binnen zijn opdracht therapeutische inzichten, vaardigheden en attitudes passend aanwenden. De contextueel counselor is opgeleid in de benadering van Ivan Boszormenyi- Nagy. Hij zal deze visie op de mens als relationeel wezen in zijn hulpverlenend handelen integreren. Het boek toont hoe de praktijk van contextuele counseling er op de werkvloer uitziet. Het bevat theoretische inzichten, beschrijvingen van praktijksituaties en concrete tips voor contextueel procesmatig werk in een functie als psychosociaal hulpverlener of begeleider. Hoe werk je meerzijdig partijdig? Hoe formuleer je erkenning? Hoe werkt actie? De auteur geeft ook aan hoe de persoon van de counselor zichtbaar wordt in zijn werkstijl. Hij schrijft vanuit zijn eigen kennis en ervaring maar hij deed ook een beroep op acht contextueel opgeleide counselors. Over de auteur Paul Heyndrickx is master in de godsdienstwetenschappen en opgeleid als systemisch en contextueel psychotherapeut en counselor. Hij heeft ruime werkervaring in het contextueel werken, met bijzondere aandacht voor maatschappelijk kwetsbare mensen. Hij is opleider contextuele hulpverlening, begeleiding en counseling bij Balans/VSPW - Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk in Gent.