Gezondheidsbevorderend project : hoe de slaaphygiëne bij hogeschoolstudenten bevorderen - Van Vlaenderen, Camille, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen. Departement Professionele Bachelors Brugge. Toegepaste gezondheidswetenschappen (Brugge : Howest, Departement Professionele Bachelors, 2021)
Abstract : Verstoorde en/of slechte slaap is een vaak voorkomend probleem, dit ook bij hogeschoolstudenten. Via een kwantitatief onderzoek in kader van dit gezondheidsbevorderend project werd er informatie ingezameld over de slaap van de hogeschool studenten Howest Campus Brugge. Dit werd gedaan door middel van een enquête die via het schoolplatform Leho werd gedeeld. Aan de hand van de enquête werd voornamelijk nagegaan hoeveel studenten aangaven last te hebben van problemen met slaap, gevolgen van slaaptekort en welke determinanten van belang zijn om verder op in te zetten tijdens het ontwikkelen van het beroepsproduct. Uit de afgenomen enquêtes kwamen volgende resultaten naar voor. Er waren 403 respondenten waarvan 97,95% aangaven problemen te ervaren tijdens of met slapen. Daarnaast geeft 95,88% van de studenten ook aan slaaptekort te ervaren. 44,22% van de studenten heeft hierbij aan op willekeurige dagen/ momenten hiervan last te hebben, de andere studenten ervaren dit vooral bij belangrijke gebeurtenissen, tijdens de examens of op stressvolle momenten. Ook enkele studenten hebben hier iedere dag last van. Bijna de helft van de studenten (48,97%) geeft aan bereid te zijn hun slaap aan te pakken en te verbeteren. Nog eens 45,36% van de studenten is bereid om kleine aanpassingen te doen en slechts 5,67% is niet bereid om aanpassingen te doen aan hun slaap. Om in te spelen op de belangrijkste determinanten werd een zelf-aan-de-slag cursus ontwikkeld. Deze cursus werd verdeeld in vier luiken. De eerste was een informatieve luik. Hierin werd informatie meegegeven rond slaap, de gevolgen van slechte slaap en wat goede en slechte slaaphygiëne betekent. Het volgende luik richtte zich op het meegeven van slaaphygiëne tips. Dit werd gedaan aan de hand van het formuleren van do's en dont's en een onderdeel waarin de resultaten verwerkt zit van de enquête van de studenten.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: brugge.bib@howest.be
Eindwerk toegepaste gezondheidswetenschappen