Hannah Arendt : over liefde en kwaad : de biografie - Heberlein, Ann, ....- (Amsterdam : Spectrum, 2020)
Een chronologisch verhaal over twee dominante thema's in leven en werk van Hannah Arendt (1906-1975), een van de bekendste politieke denkers over totalitarisme. - Dit is eigenlijk geen biografie van de politieke denker Hannah Arendt (1906-1975), maar een chronologisch verhaal van twee thema's die een dominante rol in haar leven hebben gespeeld: de liefde in haar persoonlijk leven en het kwaad in haar leven als intellectueel. Als studente begon Arendt aan een jarenlange illegale liefde die verborgen moest blijven met de veel oudere en al getrouwde Duitse filosoof Martin Heidegger: hij de nazi-sympathisant en zij de joodse vrouw die later maar ternauwernood aan de vernietigingskampen zou ontsnappen. Daarna beleefde ze haar vlucht uit Europa en ballingschap in de VS met een andere grote man in haar leven, Heinrich Blücher. De Zweedse Ann Heberlein kon de pas in 2014 en 2015 verschenen dagboeken van Heidegger over de periode 1931-1948 in haar verhaal verwerken. Het kwaad dat centraal staat in dit boek is uiteraard de Holocaust en het totalitarisme, die Arendt heeft geprobeerd te verklaren. Daaraan worden discussies gekoppeld over zelfmoord, hoop, goedheid, de rede, verantwoordelijkheid, vergeving en verzoening, waarbij de auteur uitvoerig andere denkers citeert. De manier waarop de lezer vaak wordt aangesproken, nl. als een onwetende tiener, zal niet iedere lezer kunnen waarderen.