De denkende klas : motiveer je leerlingen door samen met hen vragen te stellen en na te denken - Van der Weteren, Dick, ....- (Tielt : LannooCampus, 2020)
Leidraad voor leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs om leerlingen te stimuleren zelf te denken over de lesstof en deze zo eigen te maken. - Veel leerlingen in het huidige primaire en voortgezet onderwijs worden slachtoffer van een meet- en afrekencultuur. De bevlogen auteur houdt een pleidooi voor onderwijs dat kinderen en jongeren zo ondersteunt en begeleidt dat zij in staat worden gesteld als volwassene in het leven te willen en te kunnen staan. Belangrijke drijfveren binnen die begeleiding zijn: motiveren, inspireren, eigenaarschap ontwikkelen, verwondering, het opwekken van nieuwsgierigheid, 'leren' opvatten als een sociale activiteit, binnen en buiten school, en het gaandeweg ontdekken van het goede, schoonheid, het rechtvaardige, geldigheid op basis van diepdoordachte denk- en ontwikkelingsprocessen. Leren denken, leren onderzoeken, op basis van (de) goede vragen. In dit boek wordt het gedachtegoed van vele op ervaringsleren gerichte kennisontwikkelaars samengebracht, geduid en op waarde geschat. Vlot leesbare uitgave, met een pittige kern (als opdracht), tal van literatuurverwijzingen, voor leraren (in opleiding) die een bijdrage willen leveren aan transformatief leren als levenscadeau voor lerenden.