Vroege ontwikkeling alle kansen geven : infant mental health: geestelijke gezondheidszorg voor baby's, jonge kinderen en ouders - Vliegen, Nicole, ....-; Yannic Verhaest, ....- (Kalmthout : Pelckmans Pro, 2020)
Publicatie over de psychische gezondheid van het jonge kind, waarin gebruik wordt gemaakt van metaforen van nestjes en plantjes in de lijn van het zorgprogramma Infant Mental Health. De Belgische auteurs Nicole Vliegen en Yannic Verhaest zijn psychologen verbonden aan de KU Leuven en psychotherapeuten. Ze wijzen op een heldere manier op het noodzakelijke samenspel tussen omgeving, biologische factoren en de ouder-kindrelatie. In deel 1 is er aandacht voor het ontwikkelingsverloop van het kind. Deel 2 richt zich op preventieve ontwikkelingsondersteuning, tijdig signaleren en omgang met het kind gericht op het ontwikkelen van competente personen. Er wordt gewezen op de ontwikkeling van regulatie, spel, gehechtheid en opgedane ervaringen. Er is veel aandacht voor een evoluerend ouderschap en de cruciale rol van professionele zorgverleners. Motto: de kleinste stekjes in de tuin hebben de grootste zorg nodig, aangezien de kwetsbare kleintjes van vandaag de bomen van de toekomst zijn. Deze actuele publicatie met helder geschreven korte hoofdstukken is nuttig voor ouders, professionals in kinderdagverblijven en kleuterscholen. Met referenties, praktijkvoorbeelden, samenvattingen en figuren, geen register. Aanvullend op de vele publicaties over het zorgprogramma Infant Mental Health. - Publicatie over de psychische gezondheid van het jonge kind in het kader van het zorgprogramma Infant Mental Health, met veel aandacht voor het ontwikkelingsverloop van het kind en preventieve ontwikkelingsondersteuning