Trainingskaarten zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën. (Amsterdam : Boom, 2016)
Edere leerling heeft de potentie het beste uit zichzelf te halen, of zij of hij nu bovengemiddeld, gemiddeld of benedengemiddeld presteert. Om leerlingen van alle niveaus te helpen hun beste prestaties te leveren kun je leerstrategieën inzetten om zelfregulerend te leren. In het boek Zelfregulerend leren beschrijft Pieternel Dijkstra veertien effectieve leerstrategieën. Met de Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën wordt het makkelijk om in de praktijk met deze strategieën aan de slag te gaan. De 64 vrolijk geïllustreerde kaarten bevatten praktische oefeningen op basis van de strategieën uit het boek. Een greep uit de oefeningen op de trainingskaarten: Je motivatie kennen Plannen voor een toets Uitstelgedrag Ezelsbruggetjes Hoofdzaken en bijzaken Kritiek ontvangen Complimenten geven en ontvangen Voor wie? Leerlingen in groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1, 2 en 3 van het voortgezet onderwijs kunnen in groepjes met de op de kaarten beschreven opdrachten aan de slag. Immers, hoe eerder wordt begonnen met het aanleren, trainen en stimuleren van leerstrategieën bij leerlingen, hoe groter het effect op hun verdere schoolloopbaan kan zijn. De serie In de klas De Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën horen bij de serie In de klas. Deze serie bestaat uit een reeks praktische boeken voor docenten, leerkrachten, intern begeleiders en remedial teachers. De boeken zijn geschreven door professionals uit het vakgebied. Zij geven achtergrondinformatie en praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt.
Pieternel Dijkstra en Petra Bunnink