Beter zorgen voor jezelf - Buelens, Marc, 1949-; Vermeiren, Ann, ....- (Tielt : Lannoo, 2019)
Hoeveel mensen zorgen niet voor anderen ? Maar zorgen ze ook voldoende voor zichzelf ? Of behoren ze tot de grote groep systematische zelfverwaarlozers ? Vaak weten we veel beter wat anderen van ons verwachten, dan wat we zelf nodig hebben. Maar geen zelfzorg zonder zelfkennis en zelfwaardering. - De schrijvers laten ons zien, in een langzaam en zeer uitgebreid proces met heel veel praktijkvoorbeelden, hoe wij vaak slecht voor onszelf zorgen ofwel onszelf afbreken, maar ook dat we kunnen opbouwen. Allereerst is een 'vruchtbare bodem' nodig. Hoe ontstaat die? Dan stellen de schrijvers vier thema's aan de orde, beter gezegd: daarmee begeleiden ze ons in ons proces om beter te zorgen voor onszelf. De thema's: zelfkennis, zelfwaardering, bewust kiezen en de actie. Bij ieder hoofdstuk staan tips, een samenvatting en oefeningen. Op het einde nog enkele verwijzingen naar andere boeken. Het boek is niet moeilijk en zeer geschikt voor overdrukke en gestreste mensen en voor wie dat niet wil worden. Het boek is van oorsprong uit 1997, met een bewerkte editie in 2002. Dit is nu weer een herziene editie, evenwel zonder de medewerking van Ann Vermeiren, die overleden is. Marc Buelens is emeritus hoogleraar van de universiteit van Gent en de Vlerick Business School. Hij schreef veel gelezen boeken over mens en organisatie. Zijn vrouw Ann Vermeiren was stressconsulente. Juist in deze tijd van burn-out en stress is dit boek een welkome hulp. © NBD Biblion