Moeder, waarom spelen wij (zo weinig)? : waarom vrij spel levensbelangrijk is - Van Loy, Ilse, ....- (Gent : Borgerhoff & Lamberigts, 2021)
Een kind dat speelt, leert omgaan met zijn of haar gevoelens, met anderen, met de wereld rondom hem of haar. Vrij spel is voor een kind wat woorden zijn voor een volwassene. Het is de bron van menselijke ontwikkeling, creativiteit en mentaal welzijn. Vrij spel is zwaar in de verdrukking en wordt gefnuikt in een wereld waarin de ratio, de feitelijkheid en de controle overheersen. En als kinderen spelen, gebeurt dat meer en meer volgens de wetten en de regels van de volwassenen: efficiënt en prestatiegericht. Kinder- en jeugdpsychiater Ilse Van Loy houdt in dit boek een hartstochtelijk en wetenschappelijk gefundeerd pleidooi voor een radicale terugkeer naar het vrij spelen. Zodat kinderen en jongeren grip krijgen op hun eigen leven en zich kunnen ontwikkelen tot weerbare volwassenen. En we niet langer machteloos moeten toekijken hoe de wachttijden voor psychische zorg elk jaar dramatisch toenemen.