Verbindende communicatie : een handleiding (Brussel : Politeia, 2018)
Zorgverleners komen vaak in contact met pijnlijke situaties, verwachtingen, afhankelijkheden en sterke emoties van zowel zorgvragers als hun omgeving. Het is een sector die om tactvolle communicatie en aandacht vraagt. En hoewel het woord ‘communicatie' afgeleid is van het Latijnse ‘communicare', wat ‘gemeenschappelijk maken' of ‘laten delen' betekent, is communicatie vandaag heel vaak éénrichtingsverkeer. In dit praktijkgerichte werkboek leer je meer over jezelf en over je manier van communiceren. Reflectie - oefeningen reiken je concrete situaties aan en leren je om je boodschap over te brengen zonder de andere te verpletteren, aan de kant te schuiven of te negeren. Die weg heet verbinding en dit werkboek maakt je wegwijs in de aanpak, mogelijkheden en toepasbaarheid. Deze handleiding is op geen enkel moment een opeenstapeling van regeltjes, noch een strikt stappenplan. Het inspireert professionals uit de zorg met essentiële tools voor het omgaan met zowel anderen als zichzelf. Theoretische inzichten worden op een ervaringsgerichte manier en met veel oefeningen geïntegreerd. Op die manier krijgen zorgverleners handvaten om open, empathisch en in verbinding blijven met de zorgontvanger, zonder over hun eigen grenzen te gaan.