Maatwerk in het sociaal domein : handboek voor omgekeerd werken, denken en doen. - Meester, Evelien, ....- (Haarlem : Mediawerf Uitgevers, 2021)
Dit handboek biedt maatwerkoplossingen voor professionals, werkzaam in het gemeentelijke ‘sociale domein' (uitvoering van wet- en regelgeving rond bv. zorg, schuld- en jeugdhulpverlening, leerlingenvervoer en de WMO), waarbij de auteur o.a. de vraag stelt en beantwoordt: gaat het om maatwerk vanuit de bedoeling of het effect? Centraal staat de boodschap dat sociale wetten en regels bedoeld zijn om mensen te beschermen en niet om ze uit te sluiten! De hierop en op basis van de theorie van de ‘omgekeerde toets' door de auteur ontwikkelde methodiek bevat vier stappen: het gewenste effect, wettelijke grondwaarden, de ethische toets en de gegeven randvoorwaarden. Uiteindelijk gaat het om het bevorderen van zelfredzaamheid en vaardigheden van mensen. Bevat praktijkvoorbeelden, verdieping, werkbladen, literatuurlijsten, illustraties. Uitstekende lay-out en indeling, toegankelijke tekst. Uitstekend toepasbaar voor (na)scholing van (gemeentelijke) uitvoeringsorganisaties, opleidingen juridische dienstverlening.
Keywords: maatschappelijk werk; welzijnszorg