Rouw in de klas : draaiboek om gaan met rouw en verdriet - Scaut, Lies, ....- (Kalmthout : Pelckmans, 2021)
Rouw in de klas bestaat uit drie delen: DEEL 1: lees je hoe kinderen rouwen en wat de normale reacties zijn die je kunt verwachten. DEEL 2: wordt er een concreet stappenplan uitgewerkt, als leidraad bij een overlijden op school: wie contacteer je en welke acties kun je ondernemen als schoolteam? DEEL 3: lees je tal van concrete werkvormen, doe-opdrachten en rituelen die je kunt toepassen in de klas en op school. Dit boek toont aan dat je geen professionele hulpverlener hoeft te zijn om kinderen te begeleiden in hun verdriet.
Wanneer een leerling, familielid van een leerling, of leerkracht van de school overlijdt, is de hele klas en school indirect mee betrokken. Omgaan met dit plotse verlies en verdriet is niet altijd vanzelfsprekend. Veel leerkrachten zijn onzeker hoe ze de leerlingen het best kunnen ondersteunen en zitten nog met tal van vragen. Rouw in de klas is een draaiboek dat op een laagdrempelige manier een houvast biedt over wat jij als leerkracht kan doen in zulke situaties. Je hoeft niet met de hele klas te werken, sommige kinderen of jongeren hebben meer steun nodig dan anderen en vragen een individuele aanpak.
Keywords: Rouwproces ; jongeren; Rouwproces ; kinderen