Bee-Bot : rechargeable, child friendly, programmable floor robot. (Nottinghamshire : TTS Group Ltd)
De Bee-Bot is een kindvriendelijke robot in de vorm van een bij. Kinderen kunnen de robot bedienen met de zeven knoppen op zijn rug. Om van punt A naar punt B te komen moet je de Bee-Bot van tevoren de juiste commando's geven. Bijvoorbeeld twee stappen vooruit, een keer naar rechtsdraaien en dan weer een stap vooruit. De robot onthoudt tot 200 stappen en kan zo uiteenlopende opdrachten uitvoeren. In verschillende opdrachten laten leerlingen de Bee-Bot een parcours op bijbehorende matten afleggen. Er zijn heel veel veschillende matten beschikbaar met de meest uiteenlopende opdrachten. Voor taal- en leesopdrachten is er bijvoorbeeld een lettermat verkrijgbaar. De robot rijdt van letter naar letter, om een woord te maken. Ook bij topografie, verkeer en techniek kan met de Bee-Bot worden gewerkt. Het aantrekkelijke van de Bee-Bot voor in de les is dat de leerkracht ook zelf opdrachten kan ontwerpen. Met accessoires en zelf ontworpen illustraties, landkaarten, vormen, letters of cijfers, en in combinatie met een transparante mat, maak je snel je eigen lessen en matten. Ongeacht voor welke lesjes de Bee-Bot wordt ingezet, de uitdaging voor de leerling is steeds om vooruit te denken. De complexiteit wordt bepaald door het niveau van de opdracht. Door de eenvoudige bediening is de Bee-Bot in de onderbouw van het PO goed inzetbaar. Opdrachten kunnen naar complexiteit opgebouwd worden, daarom is de Bee-Bot ook in de middenbouw nog interessant. Opdrachten met de Bee-Bot dragen bij aan een oefening in logisch denken en probleemoplossende vaardigheden. De leerlingen maken een plan, testen en evalueren en wijzigen het programma als dat nodig is.
Strategieën die vooral door kinderen gebruikt worden zijn: Tijd nemen om na te denken, een probleem doelmatig aanpakken en stapsgewijs nadenken.
Eigenschappen: Te programmeren tot 200 stappen Robuust ontwerp Geluiden en lichtsignalen ter bevestiging van keuzes Beweegt in stappen van 15cm en draait in hoeken van 90° Oplaadbaar via USB-aansluiting Interactie met andere Bee-Bots en Blue-Bots Neem audio op om af te spelen bij de commando's Audio afspelen wanneer de Bee-Bot commando's opvolgt
Vanaf 3 jaar
Keywords: Logisch denken; Robot; Vaardigheden ; probleemoplossen