Secularisatie - Paul, Herman, 1978- (Amsterdam : AUP, 2018)
Heldere en toegankelijke uiteenzetting over secularisatie. Voor het eerst is het zover: Nederland telt meer ongelovigen dan gelovigen', kopte Trouw in 2015. Media wijzen met regelmaat op de ontwikkeling van afnemend geloof in het moderne Westen. Secularisatie is de naam van dit clichébeeld. Secularisatie is het verhaal dat journalisten, religieuze leiders en gewone mensen vertellen als zij uitleggen waarom er minder in God wordt geloofd, waarom kerken sluiten of waarom confessionele partijen marginaler worden. 'Een meesterwerk van nuance, intelligentie en volledigheid. U dacht dat u er op het gebied van de secularisatiethese wel een beetje was met Max Weber, Peter Berger en Charles Taylor - en dan nog het meest van horen zeggen? Paul vertelt u het complete verhaal met namen en nuances waar u nog nooit van gedroomd had.'
Keywords: Secularisatie