Van onze verslaggever ter plaatse. - Van Gompel, Patrick, ....- (Antwerpen : Uitgeverij Vrijdag, 2021)
Patrick van Gompel is vooral oorlogsverslaggever. Het brengt hem in oorlogsgebieden als Libië, Irak, Somalië, Rwanda en Oekraïne. Een gevaarlijk beroep, dat blijkt wel uit dit boek. Zo heeft zijn chauffeur die hem midden in de opstand tegen Kadhafi in februari 2011 van de Tunesische grens naar Tripoli brengt, maar één arm en één oog. En bij de schietpartijen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev in februari 2014 staat in zijn hotelkamer plotseling iemand met een pistool te zwaaien die hem waarschuwt voor scherpschutters. Naast zijn verhalen over zijn ervaringen als oorlogsverslaggever is er ook het verhaal dat hij naar Marokko gaat na een tip dat president Mobutu van Zaïre op sterven ligt in Rabat. Net als hij op het punt staat om teleurgesteld Marokko te verlaten omdat Mobutu nog niet is overleden, wordt op 8 september 1997 bekend dat Mobutu inderdaad is overleden. Patrick van Gompel is een uitstekende verteller en dit boek geeft een boeiend inzicht in de wijze waarop diverse van zijn reportages tot stand zijn gekomen.
Keywords: Journalistiek; Media