Mathieu van der Poel : het fenomeen verklaard. - De Bruijn, Mark, ....- (Utrecht : Kosmos, 2021)
Mark de Bruijn (1971) is journalist en wielerliefhebber. In dit boek portretteert hij het jonge Nederlandse wielrenfenomeen Mathieu van der Poel (1995). Van der Poel heeft van zowel vaderskant als moederskant sterke wielergenen meegekregen. Vader Adrie was een succesvolle wielrenner en zijn grootvader Raymond Poulidor stond op het podium van de Tour de France. De Bruijn beschrijft de opkomst van de renner in het veldrijden. Samen met zijn broer David (1992) in de kleine ploeg van de broers Roodhooft. De eigenzinnige Van der Poel stippelt zijn eigen koers uit. De Bruijn beschrijft zijn fenomenale overwinningen die hij op vaak onconventionele wijze behaald. Er is ook veel aandacht voor de rivaliteit met generatiegenoot Wout van Aert (1994) met wie Van der Poel al sinds de junioren om de zeges strijdt. De Bruijn heeft een goed leesbaar boek geschreven dat een helder beeld geeft van de nog prille carrière van de wielrenner. Desondanks blijft de mens achter de wielrenner een enigma.
Keywords: wielersporten