Nieuws, diversiteit en democratie : trends, bedreigingen en nieuwe paden. - Verhoest, Pascal, ....-; d'Haenens, Leen, 1964?- (Brussel : ASP, 2021)
Nieuwsdiversiteit is van groot belang voor de uitbouw en het behoud van een deliberatieve democratie. Diversiteit gaat daarbij zowel over de inhoud, de opinies als de actoren die in het nieuws aan bod komen. Nieuws, diversiteit en democratie doorprikt een aantal wetenschappelijke en politieke mythes over het ontstaan van filter-bubbels en polarisering van het nieuwsaanbod. Hoe kan het dat het aanbod van nieuwskanalen toeneemt en de diversiteit van de inhoud toch verschraalt? Hoe komt het dat meeste mensen een divers nieuwsmenu aanhouden en daar relatief eenzijdige informatie aan overhouden? Deze en andere vragen worden in dit boek op inzichtelijke manier toegelicht, op basis van onderzoek dat de toetssteen van de internationale kritiek heeft doorstaan. Het boek besluit met een herbronning over de rol en functie van de media als leveranciers van informatiediversiteit. De auteurs beargumenteren dat de mainstream media in de nieuwe mediaeconomie een primordiale rol blijven spelen als hoeders van de democratie. Opties over hoe journalisten kunnen blijven bijdragen tot meer (nieuws)diversiteit worden voorgesteld
Keywords: Interculturaliteit; Media