Handboek verhalende journalistiek : BOEK. - Blanken, Henk, ....-; De Jong, Wim, ....- (Amsterdam : Atlas Contact, 2014)
De journalistiek heeft vele gezichten, van nieuwsbericht tot commentaar. Een belangrijk genre is nog altijd de verhalende journalistiek: naar aanleiding van de actualiteit een verhaal met een kop en een staart afleveren. Henk Blanken en Wim de Jong, (voormalig) Volkskrantverslaggevers, hebben een toegankelijk instructieboek geschreven over hoe een verhalend verhaal op te zetten. Een belangrijke les is: zoek een persoon die jouw verhaal kan dragen, iemand die een kwestie representeert en die een motief heeft om iets te zeggen of te doen. Hoe verhouden feiten zich ten opzichte van het geconstrueerde verhaal en meer van deze belangrijke vragen worden duidelijk over het voetlicht gebracht. Voor wie even vastzit, geven ze zelfs voorbeelden van wat goede journalistieke verhalen zijn: van Ton van Dijk, Geert Mak en Frank Westerman. Nuttig en leerzaam, met name voor aankomende journalisten.
Keywords: Journalistiek; schrijftechnieken