Eerste hulp bij verslaving : 10 mythes over jongeren en drugs. - Vandenbussche, Inez, ....-; Sools, Johan, ....- (Leuven : LannooCampus, 2020)
Dit boek geeft aan de hand van een tiental mythes aangaande jongeren en drugsgebruik (met name cannabis) inzicht in de problematieken hiervan, de mogelijkheden tot hulpverlening en de preventieve maatregelen die genomen kunnen worden. Elke mythe zoals: 'verslaving is een onafwendbaar proces' en 'behandeling opleggen werkt niet' wordt in een hoofdstuk uitgewerkt. Aan bod komen de rol en de mogelijkheden van de jongere zelf, de omgeving (ouders) en de hulpverlener, maar ook de wijze waarop deze actoren kunnen samenwerken. In kaders worden voorbeelden uit de praktijk weergegeven waarmee de teksten concreet gemaakt worden. Elk hoofdstuk besluit met een samenvatting en een lijstje met bouwstenen waarmee de hulpverlener aan de slag kan gaan. Tevens zijn er literatuurverwijzingen in eindnoten. Het boek is geschreven voor hulpverleners die er handvatten in vinden om met deze speciale problematiek aan de slag te gaan. Ook voor ouders en andere betrokkenen geeft dit boek inzicht in het begrip verslaving en de weg om eruit te komen. De schrijvers zijn beiden al jaren hulpverleners op de jongerenafdeling van een psychiatrische kliniek.
Keywords: Drugs; Verslaving