De kwestie verwarde personen : naar een andere benadering van onbegrepen gedrag - Koekkoek, Bauke, ....- (Amsterdam : LannooCampus, 2019)
Tot heden is er sprake van een nogal oppervlakkige behandeling van verwarde personen. Er wordt nog steeds gezocht naar de balans tussen collectieve ondersteuning en individuele verantwoordelijkheid. De epidemioloog en lector onbegrepen gedrag dr. Bauke Koekkoek biedt hier, om inzicht te bieden in deze kwestie, op basis van een zeer gedetailleerd wetenschappelijk onderzoek een onafhankelijke analyse van de diverse aspecten van dit fenomeen. Er worden suggesties gegeven hoe we (overheid, professionals, burgers) wel met deze mensen zouden moeten omgaan. De auteur beargumenteert een voorstel voor een andere, bredere, meer continue begeleiding en wijst op de noodzaak van leiderschap, burgerkracht, individuele en collectieve verantwoordelijkheid en vakmanschap. Het gaat hier om een helder geschreven werk, bestaande uit drie delen en elf hoofdstukken, met casussen (in aparte kleur), citaten, conclusies (in rood) en enkele infographics, aanbevolen literatuur en referenties. Een unieke, hoogst actuele publicatie met een eigen wetenschappelijk verantwoord voorstel van een andere benadering van personen met verward gedrag, zeer aanbevolen voor iedereen die al dan niet beroepsmatig te maken heeft (of gaat hebben) met verwarde mensen.
Keywords: psychiatrie