Fijne SOFA-momenten : een inspiratiegids tot een gedragen samenspel met mantelzorgers in het woonzorgcentrum - Peeters, Katrien, ....-; Van Vlasselaer, Liesbet, ....- (Brussel : Politeia, 2021)
Tijdens de COVID-19-crisis is meer dan ooit de waarde van mantelzorgers voor de zorgsector gebleken. Betrokkenheid met de mantelzorger behouden, was dan ook essentieel. Meer dan eens bleek dat het zoeken naar verbinding met de mantelzorger door met hem in dialoog te gaan een veel krachtiger instrument was dan het inzetten op een zoveelste technologisch hulpmiddel. De roep van de mantelzorgers naar meer betrokkenheid is het uitgangspunt van dit praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. In de inspiratiegids zijn dan ook heel wat tips & tricks geënt op de individuele noden en behoeften van de mantelzorger die ter sprake kwamen tijdens de interviews in dit onderzoek. Deze inspiratiemap bestaat uit twee delen die één geheel vormen: een handboek en een inspiratiegids met fiches: In het handboek kan je als lezer de achtergrond van het project terugvinden, maar ook kennismaken met het gebruikte SOFA-model en de samenspelscan als instrument. Het maakt je daarnaast ook wegwijs in het gebruik van de inspiratiegids en de aanvullende mantelzorgtrajecten. In de gids vind je tientallen inspirerende tips & tricks om het samenspel met de mantelzorger te optimaliseren, en dit in de vorm van makkelijk uitneembare fiches. We hopen dat dit handboek en de inspiratiegids je mogen begeleiden naar een meer gedragen ‘samenspel' tussen de mantelzorger, bewoner en de zorgverlener.
Keywords: Woonzorgcentrum ; mantelzorg