De nieuwe journalist : van traditioneel naar modern freelancen - Arends, Sjoerd, ....-; Van 't Hof, Erwin, ....- (Amsterdam : Amsterdam University Press, 2020)
Een journalistieke carrière begint meestal niet met een krabbel op een contract maar op een inschrijfformulier van de Kamer van Koophandel. Steeds meer journalisten werken als freelancer. Dat is geen gemakkelijke opgave. Uit onderzoek blijkt dat veertig procent van de Nederlandse freelancejournalisten niet of nauwelijks rondkomt. De nieuwe journalist laat zien hoe zelfstandigen - op een uitdagende arbeidsmarkt - ruimte maken voor verhalen die zij belangrijk vinden. Sjoerd Arends en Erwin van 't Hof leggen uit wat cruciale elementen zijn voor de freelancepraktijk van een moderne journalist. Daarvoor spraken ze ruim vijftig vakgenoten: van een schrijvend journalist die onderzoek doet naar de 'Jack the Ripper van Rotterdam' tot een documentairemaker die een van de grootste doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog blootlegt.
Keywords: Freelance Journalistiek; Journalistiek