Friluftsliv : gids voor de natuur als tweede huis : Noors buitenleven in de Lage Landen - Brinckmann, Eric, ....-; Brinckmann, Benjamin, ....- ([Gorredijk] : Noordboek, 2021)
Samenvallen met de natuur alsof het je eigen tuin is? Of verstilling inzetten als verzet tegen de haast van alledag? Verdiep je dan in de Noorse wijze van buitenleven, friluftsliv, als tegenhanger van de dominante ‘binnencultuur' van onder meer Nederland. Eric Brinckmann (1961, wandelaar en filosofisch schrijver) wordt geadviseerd en meegenomen door zijn zoon Benjamin (1992) die in Noorwegen woont. Eerst neemt senior de lezer mee in diens tuin bij zijn eerste overnachting onder de blote hemel. Je voelt de ongemakkelijkheid, het niks doen en observeert en reflecteert mee. De ervaringen in Noorwegen trekt hij door naar Nederlandse omstandigheden. Heel duidelijk is het verschil tussen Noren en Nederlanders als het gaat om het beleven van de buitenruimte. Van Nietzsche, ecofilosofie, de Noorse cultuur tot geologische uitleg naar knopen leggen, vuur maken, kanoën op de Dinkel of buiten zijn zonder doel en mijmeren. Met foto's en afbeeldingen in zwart-wit en lichtgrijze bladzijden met thema's nader toegelicht, zoals mineralogie, reuzen en trollen, wetenschapper en ontdekkingsreiziger Fridtjov Nansen en vele praktische tips.
Keywords: Natuurbeleving; vrijetijdsbesteding