Waarom een psychose niet zo gek is : het verhaal achter hoop en herstel - Vanheule, Stijn, 1974- (Leuven : LannooCampus, 2021)
Psychotische belevingen zijn diepe crisiservaringen waar niemand passende woorden bij heeft. De werkelijkheid krijgt een onwerkelijk karakter. Het is een aandoening die het leven en de geest teistert. Dat kan iedereen overkomen. Dit goede boek heeft de boodschap om anders met een psychose om te gaan. Het is een onderzoek om psychotische ervaringen te begrijpen. In een psychose kan de werkelijkheid op hol geslagen zijn en zijn er geen woorden meer om deze te duiden. Diep ontredderende ervaringen. Hallucinaties zijn merkwaardige waarnemingen van geluiden, beelden of woorden en bij wanen heeft iemand vreemde denkbeelden en vreemde opvattingen. De medemens kan proberen om open te staan voor het bevreemdende van psychotische ervaringen, omgaan met de angst en het zoeken naar verbinding. Gesprekstherapie, luisteren en zoeken naar woorden kunnen helpen. Medicatie kan bij een kwart van de patiënten helpen. Voor psychiatrie, psychotherapie enzovoort. De inhoud overstijgt het vakgebied, dus het boek kan goed zijn voor een breder, onderlegd publiek.
Keywords: psychosen