Kanskrijgers : weerstanden van werkgevers weerleggen. (2013)
Kanskrijgers is een informatief spel om werkzoekenden uit kansengroepen weerbaarder te maken tegen vooroordelen van werkgevers. De groepsgesprekken vormen een belangrijke schakel in het spel. Doel van het spel De spelers vullen zoveel mogelijk openstaande vacatures in het op het spelbord. Tijdens het spelverloop botsen spelers op heel wat weerstanden van werkgevers en concurreren ze met ideale kandidaten. Weerstandskaarten stimuleren spelers om te vertellen en te discussiëren over hoe ze de weerstanden van werkgevers kunnen weerleggen. Kanskaarten bestaan uit opknappers en afknappers. Opknappers zijn voorbeelden van goede praktijken. Afknappers maken thema's bespreekbaar die een werkgever niet bevraagt en toch steeds verwacht. Wie speelt het spel? Het spel richt zich tot werkzoekenden van 15 tot 67 jaar uit kansengroepen, met name mensen in kansarmoede, mensen met een arbeidsbeperking, mensen met een andere culturele achtergrond, jongeren, kortgeschoolden, langdurig werkzoekenden, alleenstaande ouders, 50-plussers, vrouwen en ex-gedetineerden. Je speelt het spel met 3 tot 12 spelers. Voorzie 1 tot 3 uur om het spel te spelen.
Voor 2 tot 12 spelers
Keywords: Educatief spel; Gezelschapsspellen ; bordspel