Zero-energy design - van den Dobbelsteen, Andy, ....-; van den Ham, Eric, ....- (Amsterdam : Boom, 2021)
Vermindering van het energieverbruik van gebouwen is een belangrijke stap in de richting van een duurzame economie. Vanaf 2021 moeten alle nieuwe gebouwen ‘bijna' energieneutraal worden opgeleverd en in 2050 moet de gehele gebouwde omgeving CO2-neutraal zijn. Dat vraagt om een nieuwe generatie architecten, bouwkundigen en ingenieurs! Zero-energy design laat studenten bouwkunde kennismaken met duurzaam bouwen en vormt deze nieuwe generatie. Het boek geeft ook toegang tot een bijbehorende website met aanvullend materiaal. Het boek inclusief website leert de student een stapsgewijze aanpak voor het (her)ontwerpen van een energieneutraal klimaatconcept voor gebouwen. Denk aan huizen, scholen, kantoren, winkels, etc. Daarnaast laat het studenten zien hoe een geïntegreerde aanpak de beste resultaten kan opleveren. Een geïntegreerde aanpak houdt rekening met zowel passieve maatregelen (zoals thermische isolatie en zonwering) als actieve maatregelen (zoals warmtepompen en fotovoltaïsche panelen). En het geeft een overzicht van mogelijke maatregelen en illustreert die aan de hand van verschillende casestudies van energie neutrale gebouwen in Nederland, rekening houdend met andere klimaten. Zo leert de student welke maatregelen het meest geschikt zijn voor individuele gebouwen onder lokale klimaatomstandigheden. Wat maakt Zero-energy design uniek? De combinatie van kennis, vaardigheden en casestudies maakt Zero-energy design uniek. Als student leer je op stapsgewijze manier het (her)ontwerpen van een gebouw. En het is exclusief gericht op het energieneutraal maken van gebouwen.
Keywords: Bouwkunde ; duurzaam; Bouwkunde ; warmte