De schatkamer - Severeyns, Griet, ....-; Wereldklassen; Klaassen, Joke, ....- (Turnhout : Cultuurhuis De Warande, 2021)
Schatkamer is een invulboekje met opdrachten voor leerlingen, ouders en leerkrachten om hun identiteit in kaart te brengen en hierover samen in dialoog te gaan. In ‘Schatkamer' richten we ons tot de persoon van de leerling. Aan de hand van enkele gerichte opdrachten en vragen in het boekje, ontdekt de leerling zichzelf en zijn onmiddellijke omgeving. De leerling gaat op zoek naar de persoonlijke schatten in zijn leven door verhalen over zichzelf en zijn omgeving te sprokkelen. Zo krijgt hij zicht op zijn eigen identiteit. De schatkamer brengt ook ouders met hun kinderen in gesprek. Aan de hand van enkele concrete opdrachten komen thema's als naam, familie, rituelen, feesten, verhalen en dromen aan bod. Het uitwisselen van deze informatie doen we via verhalen en dialoog. Als we de ander niet leren kennen, hoe kunnen we hem/haar dan begrijpen? Elk thema is gekoppeld aan een creatieve doe-opdracht waarbij de culturele vaardigheden waarnemen en verbeelden centraal staan. De leerling verzamelt en creëert allerlei spullen die iets vertellen over zichzelf. Op die manier creëert elke leerling een persoonlijke mini-Wonderkamer die op een visuele manier iets vertelt over zijn identiteit.
Wereldklassen is een project van Cultuurhuis de Warande, DoorElkaar Campus Hivset en Possible Futures. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van een Nederlandse Stichting, de stad Turnhout en de Universiteit Leiden.
Keywords: Basisonderwijs ; ontwikkeling; Culturele vaardigheden